My Favorite Japan:Eneko Atxa Azurmendi |私の好きな日本:エネコ・アチャ・アスルメンディ

Tokyo Food Wonderland

(日本語が後に続きます)

The Basque region of Spain is a gastronomic paradise for gourmets.

The coastal town of San Sebastian is a cradle of Spanish bar culture, with its variety of small shops, which are loved by the locals, and which include several Michelin starred restaurants.

In this town lives a three-starred Michelin chef who was born and raised in the Basque. His name is Eneko Atxa Azurmendi. He was trained exclusively in Basque restaurants. The Basque is a rich region for natural ingredients which are harvested from the sea and mountains and are used to produce traditional cuisines which have been loved by the locals for decades. Eneko has pride in the Basque cuisine.

‘We Basque people are literally born beside tables, and we always gather around tables, whenever we are happy or sad. Food means nothing other than blessing your life.’

Japanese food culture is another thing he respects alongside the Basque food culture. He visited Japan about 10 years ago and experienced a variety of Japanese food including Yakitori, Teppanyaki, Sushi and Kaiseki escorted by Mr. Yoshihiro Murata, the owner of Kikunoi, a famous high-class Japanese restaurant in Kyoto.

“Japanese people are lucky. They have different options every day and can enjoy whatever they want according to their feeling of the day. Especially here in Tokyo, from high-class restaurants to small ones in the town, there are a lot of restaurants which serve great food. I would describe Tokyo food culture as an ‘incredible language’.”

The way Eneko likens Tokyo food culture, which has variety and a high level, and also has deep understanding of ingredients, to language is very unique. Language is a tool to express each and every event. Perhaps he sees some similarities in Tokyo food culture which presents each and every flavor by using a great variety of ingredients.

His passion for Tokyo enabled him to open ENEKO Tokyo in 2017. His journey of further discoveries of Tokyo will continue here. Ranked as the number one chef in ‘The World Top 100 Restaurants’ in the American magazine “Elite Traveler”, what he is going to discover in Tokyo will certainly become an object of curiosity among people in the world. Keep an eye on a Basque chef, Eneko.

東京フードワンダーランド

食通ならば一度は訪ねたいと願う美食の地、スペイン・バスク地方。バル文化発祥の街・サンセバスチャンには、地元民が通う店やミシュラン星つきレストランが多数ひしめいています。

バスクで生まれ育った生粋のバスク人三ツ星シェフがいます。エネコ・アチャ・アスルメンディです。シェフとなるための修業もバスクの店のみだったというエネコシェフ。バスクには、海から山からバラエティに富む食材があり、地元の人々に愛されてきた伝統的な料理があります。エネコシェフは、そんなバスクの食文化に誇りを持っているのです。

「バスク人は、文字通り、“テーブルの傍らで生まれ、嬉しい時も悲しい時も、テーブルに寄り添って”います。食事は、人生を祝福するもの以外の何物でもないのです」

彼がバスク同様にリスペクトしているのが、日本の食文化です。10年ほど前に初来日。京都の名料亭「菊乃井」のご主人・村田吉弘氏に連れられて、焼鳥、鉄板焼き、寿司、懐石と様々な日本食を経験しました。

「日本人はラッキーです。多くのジャンルからその日の気分で何でも食べられます。特にここ東京は、高級店から街場の小さな店まで、美味しい店がたくさんあります。東京の食文化は『驚くべき言葉』だと思いますね」

変化に富み、レベルが高く、食材に対して深い理解力のある東京の食文化を、言葉に例えるエネコシェフの発想が実にユニーク。言葉とは、ありとあらゆる事象を表現できるもの。東京の食文化は、多種多様な食材で、ありとあらゆる味に表現できている、ということなのでしょう。

エネコシェフの東京への情熱は、2017年に「エネコ東京」をオープンさせるまでにいたりました。ここを拠点に、彼のさらなる東京探索が続きます。米国「エリートトラベラー誌」の「世界のトップ100レストラン」2017年で一位に輝いた腕利きシェフの目は、どんな東京を発見していくのでしょう。まさに、エネコシェフから目が離せません。

ENEKO Tokyo

ENEKO Tokyo

住所:
東京都港区西麻布3-16-28 TOKI-ON西麻布
TOKI-ON Nishiazabu 3-16-28 Nishiazabu Minato-ku Tokyo
TEL:
03-3475-4122
営業時間:
12:00~14:00(L.O) 18:00~20:00(L.O)
定休日:
月曜日(年末年始・土日祝は要問合せ)
URL:
https://eneko.tokyo/

更新: 2018年4月10日

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